Un hobby cu impact social!

​Atunci când un dezastru lovește pe neașteptate, salvatorii au nevoie de informații.

​Oamenii din zonele afectate au nevoie să transmită mesaje către rudele aflate în alte orașe. Alții au nevoie de medicamente, poate și de haine sau provizii.

​Forțele de intervenție trebuie sa cunoască situația cât mai în amănunt. Să știe cu ce anume se confruntă la fața locului.

​Dacă rețeaua telefonică este nefuncțională, radioamatorii pot transmite aceste informații vitale prin intermediul echipamentelor proprii.

Chiar și atunci când rețelele de comunicație sunt funcționale, o parte din fluxul de informație poate fi transmis prin rețeaua de radiocomunicații de urgență a RVSU pentru a păstra funcționale celelalte rețele.

​Pentru că o fac din pasiune, vor ști cum să depășească impedimentele de natură tehnică.

Misiunea RVSU este să asigure suport informațional și comunicații in caz de dezastru.

Am telefon si internet mobil!

Aproape toată lumea are un telefon mobil, cei mai mulți au și acces la internet pe acest telefon.
Operatorii de telefonie mobilă nu dețin infrastructura capabilă să permita tuturor abonaților să o folosească simultan!

Este cunoscut că, în cazul unui seism minor, apelarea pe rețeaua telefonică devina cel puțin dificilă, uneori chiar imposibilă pentru perioade de timp consistente.
Acest fenomen se numeste ”congestie”. Rețeaua nu mai este capabilă să transfere apeluri datorită supra-încărcării.

În cazul unui seism major, s-a constatat că rețelele suferă de congestie în proporție și mai mare datorită afectării fizice a infrastructurii.
Șansele ca un telefon mobil să devină un accesoriu inutil sunt extrem de mari.

Radioamatorii folosesc același mediu de comunicare ca și telefoanele mobile, adică undele radio.

Dacă ar fi să comparam ”căile” radio folosite de telefonia mobilă cu un bulevard, radioamatorii folosesc autostrăzi! Niciodată, pe ”autostrazile” radioamatorilor nu apare fenomenul de ”congestie”; în permanență radioamatorii pot menține legătura radio între ei.

Ce sunt radioamatorii?

​Radioamatorii sunt acei pasionați de realizarea de comunicații prin unde radio.
Pentru a deveni radioamatori,ei promoveaza un examen organizat de ANCOM, autoritatea de reglementare în domeniu si primesc Certificatul de radioamator.

​In baza Certificatului, primesc un indicativ, unic pe plan mondial și dreptul de a folosi stațiile radio pentru a realiza legături radio la distanță in benzile de radioamatori.