Fundația Comunitară București a selectat  #STAR între proiectele câştigătoare a primei runde de finanţare “Bucureştiul Pregătit”. 

#STAR este un sistem radio complex care va permite realizarea obiectivelor RVSU în cazul unui dezastru major ce ar afecta Municipiul București și Județul Ilfov, în principal furnizarea de comunicații alternative pentru Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne – autoritatea care conduce si coordonează intervenția și pentru ONG-urile cu care colaborăm şi în care există radioamatori pregătiţi de RVSU. 

Sistemul de Transmitere a Alertelor prin Radio – #STAR  este alcătuit din repetoare DMR gestionate de un Radio Server. Interconectarea se va realiza într-o rețea INTRANET WLAN autonomă și independentă realizată în banda de 5 GHz alocată radioamatorilor.

Prin sistemul #STAR se vor transmite şi alerta timpurie pentru seism ceea ce va permite RVSU şi ONG-urilor partenere să ia măsurile minime necesare pentru a  interveni. 

Pentru a-și îndeplini scopul, sistemul va fi funcțional inclusiv în absența alimentării cu energie electrică până când aceasta va fi restabilită sau vor fi instalate generatoarele mobile. Totodată, in INTRANET va funcționa și un server de tip ”CLOUD” care va permite partajarea de fișiere între staţiile din teren şi punctele de comandă şi coordonare. 

În perioada imediat următoare, RVSU va începe modernizarea sistemului prin înlocuirea echipamentelor aflate deja în exploatare cu altele de ultimă generaţie precum şi instalarea în noi locaţii astfel încât, la finalul anului 2019 radioamatorii din Bucureşti, Ilfov şi judeţele limitrofe să poată comunica în caz de urgenţă sau dezastru. Totodată RVSU va începe pregatirea de radioamatori din ONG-urile partenere pentru a putea beneficia de aceasta infrastructură.

Toate aceste activităţi sunt susţinute prin finanţarea oferită de Fundaţia Comunitară Bucureşti prin Fondul “Bucureştiul Pregătit”, în cuantum de 25.000 EUR.

Despre fondul Bucureștiul Pregătit 

Cu susținere financiară de la IKEA România, ING Bank și Lidl România, fondul de finanțare Bucureștiul Pregătit oferă resurse pentru ca subiectul cutremurului și capacitatea tuturor de a se pregăti să crească la un nivel care să facă diferența. Obiectivele fondului sunt susținerea și creșterea proiectelor care informează, educă și creează sisteme de suport în comunitatea locală. 

Pentru mai multe detalii: bucurestiulpregatit.ro 

Proiect susținut prin Fondul Bucureștiul Pregătit, finanțat de ING Bank, IKEA România și Lidl România și gestionat de Fundația Comunitară București.