Participarea
Participarea la RVSU este voluntara, radioamatorii fiind incurajati sa participe, indiferent de apartenenta lor la un radioclub sau ONG.
Orice radioamator care doreste isi puna in interesul comunitatii aptitudinile si indemanarea in realizarea de radiocomunicatii in situatii de urgenta poate sa participe in RVSU.
Scopul RVSU este de a asigura radiocomunicatii alternative pentru fortele de interventie. Membrii RVSU nu realizeaza in mod direct activitati de “cautare-salvare” si nici prim ajutor; aceste activitati sunt in sarcina echipelor de interventie calificate in acest sens.
Radioamatorii participa la RVSU in mod individual.
Cum este organizat RVSU?
RVSU nu este ONG ci o organizatie “ad-hoc” care poate sa fie grefata pe un club local sau nu si care are ca scop asigurarea unui canal de comunicatie alternativa pentru organizatiile si institutiile deservite. Este important ca radioamatorii care fac parte din RVSU sa se cunoasca intre ei si sa isi stabileasca foarte clar responsabilitatile in cazul in care este necesara mobilizarea.
Reteaua RVSU este o retea care activeaza AUTONOM si STANDARDIZAT.
AUTONOMIA presupune ca fiecare radioamator sau echipa de radioamatori urmaresc atingerea obiectivelor din aria de actiune fara a astepta instructiuni in cazul unui dezastru.
STANDARDIZAREA se refera la modalitatea de a interactiona cu ceilalti radioamatori din cadrul RVSU intr-un mod unitar, folosind acelasi limbaj si mijloace de comunicatie.
Echipele locale se constituie la nivelul unui municipiu, zona sau cel mult judet, din radioamatori individuali.
Acestia intervin in caz de dezastru in arii geografice limitate si asista institutiile si organizatiile cu care RVSU este integrata.
Radioamatorii din echipele locale parcurg un stagiu de pregatire prealabila si certificare pentru a interactiona cu organizatiile si institutiile cu care RVSU este integrata.
Periodic, radioamatorii RVSU beneficiaza de materiale de informare cu privire la procedurile comune de trafic radio stabilite pentru reteaua RVSU.
Se recomanda ca echipele locale sa fie formate din cel putin 5 radioamatori si sa isi desemneze un Manager de echipa.
Principalele responsabilitati ale Managerului de echipa sunt: gestionarea resurselor echipei locale RVSU, stabilirea Planului local de masuri si reprezentarea echipei in Managementul Regional.
Managementul Regional
Managerii de echipe locale participa in Mangementul Regional. Managementul Regional gestioneaza cooperarea dintre Echipele locale la nivelul mai multor judete cu riscuri de dezastre asemanatoare. Managerii de echipe locale desemneaza unul sau mai multi reprezentanti in Managementul Regional.
Principalele responsabilitati ale Managementului Regional sunt: armonizarea raspunsului Echipelor locale in situatii de dezastre majore in care sunt afectate mai multe judete, realizarea Planurilor regionale de masuri, participarea la Managementul National RVSU.
Managementul National
La nivel national, RVSU are o echipa de management care reprezinta RVSU in fata organizatiilor si institutiilor cu care coopereaza RVSU. Din echipa de management national fac parte Managerii Regionali. Principalele responsabilitati sunt: gestionarea resurselor RVSU pe plan national, corelarea procedurilor de trafic cu procedurile internationale, realizarea Planurilor comune de actiune cu institutiile si organizatiile in care RVSU este integrat si reprezentarea RVSU.
INSCRIE-TE ACUM