​Atunci când un dezastru lovește pe neașteptate, salvatorii au nevoie de informații.

​Oamenii din zonele afectate au nevoie să transmită mesaje către rudele aflate în alte orașe. Alții au nevoie de medicamente, poate și de haine sau provizii.

În ultimii zece ani, RVSU s-a pregătit continuu și, în acțiunile la care a participat a demonstrat capacitatea de a comunica atunci când celelalte mijloace de comunicație nu au făcut față.

Proiecte

Proiectele RVSU au ca scop pregătirea pentru o acțiune eficientă în cazul unui dezastru. Un răspuns mai eficient înseamnă vieți salvate.

Iată o parte din proiectele noastre:

STAR si STAR+
Pentru intervenția în dezastre, la nivelul Municipiului București și al județului Ilfov am instalat un sistem complex de infrastructură de comunicații ce este util radioamatorilor.
Am început să îl extindem și pentru celelalte ONG-uri cu care colaborăm.
Dorim să instalăm sisteme similare și în alte orașe vulnerabile.

UMC
În cazul unui dezastru este vital să putem deplasa membrii RVSU împreună cu echipamentele necesare cât mai aproape de locurile unde este nevoie de ei. Pentru a răspunde eficient, RVSU are nevoie la nivelul Mun. București de o autospecială tip pick-up ce va fi echipată corespunzător.

Field Box #1
În acțiunile de cautare și salvare urbană, este esențială obținerea de informații despre victima recuperată, păstrarea lor într-o bază de date și distribuirea datelor pe principiul ”Need to Know”. Salvatorii, personalul medical, furnizorii de suport psiho-social, aparținătorii ș.a.m.d pot înscrie datele și pot afla imediat ce trebuie cunoscut despre victimă prin accesarea de pe telefonul mobil prin WiFi a sistemului propus de noi.

Ce sunt radioamatorii?

​Radioamatorii sunt acei pasionați de realizarea de comunicații prin unde radio.
Pentru a deveni radioamatori,ei promoveaza un examen organizat de ANCOM, autoritatea de reglementare în domeniu si primesc Certificatul de radioamator.

​In baza Certificatului, primesc un indicativ, unic pe plan mondial și dreptul de a folosi stațiile radio pentru a realiza legături radio la distanță in benzile de radioamatori.