În perioada 23– 26 septembrie 2019 RVSU (Radioamatori Voluntari în Situații de Urgență) a participat la exercițiul IGSU ForFirEx 2019.

Exercițiul s-a desfășurat simultan în județele Caraș Severin și Hunedoara și a adus împreună peste 500 de profesioniști și voluntari din diferite arii de expertiză și din 7 județe: pompieri, SMURD, Jandarmeria Montană, Salvamont, IGAv, pădurari, echipe de căutare canină și pasionați de off-road.

RVSU (Radioamatori Voluntari în Situații de Urgență) au fost chemați să participe și au facut-o având un dublu rol; acela de soluție de rezervă pentru comunicațiile din teren și asigurarea comunicării între diversele sisteme de comunicare ale organizațiilor implicate.

Configurația terenului în care s-au desfășurat misiunile exercițiului a fost dificilă și a solicitat din plin atât profesioniștii din cadrul forțelor principale căt și membrii echipelor de voluntari testănd capacitatea acestora de a opera în echipe mixte.

“Este un exerciţiu foarte important pentru că îi învaţă pe oameni cum să lucreze împreună. Aici este un exerciţiu al colaborării. În caz de un incendiu de pădure major trebuie să colaborăm mai multe forţe, împreună, pentru că nicio forţă nu va face faţă singură” a declarat dl. Secretar de Stat Raed Arafat la finalul exercițiului.

RVSU (Radioamatori Voluntari în Situații de Urgență) a acționat cu două echipe formate din câte 7 radioamatori, câte una pentru fiecare din cele două Baze de Operațiuni: Oțelul Roșu (județul Caraș Severin) și Lunca Cernei de Jos (județul Hunedoara).

Folosind tehnologia DMR deja verificată în cadrul altor exerciții pentru comunicații de voce și poziție GPS RVSU a îndeplinit misiunile stabilite de Șefii POA (Punct de Operațiuni Avansate) în fiecare dintre cele două județe potrivit devizei radioamatorilor: Cand nimic nu mai face față, radioamatorii pot comunica.

Au fost prezenți radioamatori din județele Timiș, Cluj, Mureș și București: